Madeira

Madeira är Portugals skärgård i Atlanten. Geografiskt ligger ön sydväst om Lissabon. Sedan 1600-talet har Madeira framställt starkvin främst för portugisiska rederier och Ostindiska kompaniet, så att sjömän kunde värma sig på sina långa resor. Starkvinet kallades då ”vinho do roda”, vin för resan. Sedan dess har Madeira varit en av världens viktigaste producenter av starkvin.

Madeiras oländiga terräng med sina vulkaniska jordar med pottaska kombinerat med det avlägsna läget, samt den småskaliga produktionen och omfattande åldringsprocesser, medför endast en småskalig produktion som är ganska dyr. Allt starkvin på Madeira framställs under Madeira DOC. Vinet produceras likt annat starkvin. När sötman är korrekt, stoppas jäsningen och man tillsätter druvsprit för att uppnå en högre alkoholhalt och samtidigt behålla de söta, karamelliserande egenskaperna. Madeiravin kan lagras från 20 år till ett helt sekel, i rum som värms endast av solvärme eller i artificiella värmelager. Lagringstider för Reserve är 5 år, Special Reserve är 10 år, Extra Reserve lagras i 15 år samt Single Vintage lagras strax under eller över 20 år. Gemensamt är att alla viner har en hög, frisk fruktsyra.

Det fyra individuella stilarna varierar från torra till söta starkviner: Sercial som är lätt och torrt, Verdelho, ett halvtorrt och mer fylligt vin, det mer ovanliga Bual, som är halvsött och smakrikt och Malvasia, det sötaste och fylligaste vinet. De olika sötmanivåerna är seco (torr), meio seco (halvtorrt), meio doce (halvsöt) och doce (sött). Madeiravinet viner klassificeras efter ålder och söthetsgrad och tillverkas huvudsakligen av den blå druvan Tinta Negra Mole eller i kombination med andra druvor som exempelvis Terrantez och Bastardo.

Upptäck vinerna från Madeira – en av världens äldsta vinregioner belägen utanför Portugals kust. Denna vulkaniska ö är känd för sina söta, förstärkta viner men producerar också torra viner som överraskar med sin friskhet och unika smakprofil.

Geografi

Madeira är en vulkanisk ögrupp som ligger utanför Portugals kust. Vinodlingarna är koncentrerade på sluttningarna av öns berg och dess höga höjd ger svala nätter som hjälper druvorna att bevara sin friskhet.

Druvorna

Madeira är känd för sina förstärkta viner, som görs genom att tillsätta en brandylikör till vinet under jäsningen. De flesta druvor som används i Madeira-vinerna är inhemska sorter, inklusive Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia. Men även Tinta Negra Mole, en druva som används främst för att producera de söta förstärkta vinerna, har ökat i popularitet för att skapa torra röda viner.

Tillverkningsprocessen

Efter att druvorna har skördats pressas de och jäses. För att skapa de söta förstärkta vinerna tillsätts brandylikören när vinet fortfarande jäser. Vinerna lagras sedan i fat under flera år, ibland upp till flera decennier, och utsätts för värme och oxidation genom den unika processen känd som ”estufagem”. Detta ger vinerna sin distinkta smakprofil.

Smakprofil

Madeira-viner är kända för sin unika smakprofil, med inslag av torkad frukt, nötter, karamell, honung och en lätt syrlighet. De söta förstärkta vinerna är ofta serverade som dessertvin, men de torra vinerna fungerar också som utmärkta aperitifer eller matchande vin till mat.

Frågor och svar om Madeira

Vilken typ av druvor används i Madeira-viner?

Många inhemska druvor används, inklusive Sercial, Verdelho, Bual, Malvasia och Tinta Negra Mole.

Hur produceras de förstärkta vinerna från Madeira?

En brandylikör tillsätts under jäsningen för att skapa en högre alkoholhalt och en söt smakprofil.

Vilken roll spelar vulkanisk jordmån i vinproduktionen på Madeira?

Vulkanisk jordmån ger mineralhaltigt vatten och ger en unik smakprofil till vinerna.

Vilken är den vanligaste druvsorten som används för att producera torra röda viner på Madeira?

Tinta Negra Mole.

Vilken är den mest kända druvsorten som används för att skapa Madeiras söta viner?

Malvasia