I Bourgogne odlas vinet på branta kullar, i dalar och på klippor. Det kontinentala klimatet i Bourgogne är varierande. Korta somrar och ganska kalla vintrar med både hagel och frost gör att det blir minst sagt stimulerande att odla vin i regionen. Druvorna måste få tid att mogna till och vinstockarna, som står på främst kalkstensjord, måste hållas fria från angrepp och skador. Det är kalksten, men även en blandning av sand och lera, som ger Bourgognevinerna sin rena, friska, unika karaktär och eleganta struktur. Många av vinerna har fått äran att kalla sig Premier Cru eller Grand Cru.

I Bourgogne finns 30 000 hektar vinodlingar och jämfört med den stora regionen Bordeaux, producerar Bourgogne c:a fyra gånger så mycket vin årligen. Här finns flera olika delregioner som alla har en egen speciell vinstil. De största ligger centralt i Borgogne som exempelvis Côte de Nuits och Côte de Beaune, Cote Chalonnaise och Maconnais. Det kända Chablis växer i nordvästra Bourgogne och alldeles söder om Chablis ligger det kända distriktet Beaujolais.

Bourgogne är en riktig handelsplats för vin och druvor. Dels köper man upp druvor från mindre tillverkare och återsäljer, så kallade Negociants, dels finns det så kallade kooperativ, som organiserar och förenar druvodlare och dels finns det även en liten del privata vinproducenter som äger sina vingårdar. Innan franska revolutionen och sedan 300-talet ägde kyrkan och adeln de flesta vinodlingarna. Idag är vingårdarna relativt små och många av gårdarna samägs av privata producenter.

Bourgognes fina viner vinner på att lagras. De två viktigaste druvsorterna i vinframställningen är den blå druvan Pinot Noir, som är fruktig och sträv och Chardonnay, med hög fruktsyra och stilren arom. Gamay är också en druva som odlas för främst Beaujolaisviner och ger dessa en lätt och mjuk framtoning. Det mousserande vinet kallas för Crémant de Bourgogne.

Bourgogne, eller Bourgogne (som det heter på franska) är en legendarisk vinregion belägen i östra Frankrike. Här produceras några av världens mest eftertraktade viner som är kända för sin elegans, komplexitet och förmåga att åldras på ett fantastiskt sätt. Låt oss ta en titt på vad som gör Bourgogne så unikt och vilka viner man bör prova från denna fascinerande region.

Geografi

Bourgogne sträcker sig över en yta på ca 30 000 hektar längs med floden Saône i östra Frankrike. Regionen är indelad i fem huvudområden, nämligen Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise och Mâconnais. Här råder ett klimat som präglas av kalla vintrar, varma somrar och stora skillnader i temperatur mellan dag och natt. Jordmånen varierar också mellan områdena, vilket skapar olika förutsättningar för odlingen av de olika druvsorterna.

Druvorna

Bourgogne är framför allt känt för att producera viner av druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir, som odlas på olika platser i regionen. I norr, i områden som Côte de Nuits och Chablis, är Pinot Noir den dominerande druvan, medan Chardonnay dominerar i södra delarna, som i Mâconnais. Men det odlas också andra druvsorter som exempelvis Aligoté och Gamay.

Vinerna

Bourgognes viner är kända för sin elegans, komplexitet och karaktär. De vita vinerna, gjorda på Chardonnay-druvan, är friska, fruktiga och mineraliska, medan de röda vinerna, gjorda på Pinot Noir-druvan, är lätta, fruktiga och kryddiga. Men oavsett vilken druva som används, är det vanligt att man producerar vin från en enskild vingård, vilket skapar en unik karaktär och identitet för varje vin.